به گزارش خبرنگار سرویس اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «آناج»، ماه رمضان در میان مردم آذربایجان با آداب و رسوم ویژهای همراه است که نشاندهنده عمق اعتقادات و فرهنگ غنی این منطقه است. در ادامه به برخی از این آیینها اشاره میکنیم:
استقبال از ماه رمضان (قاباخلاما)
مردم آذربایجان از نیمه شعبان با نظافت و خانهتکانی به استقبال ماه رمضان میروند. این عمل که در زبان محلی قاباخلاما نامیده میشود، شامل غبارروبی منازل و مساجد است تا برای حضور در میهمانی بزرگ خداوند آماده باشند.
پیشواز (پئشواز)
یکی دو روز مانده به ماه رمضان، مردم با روزه گرفتن خود را از نظر روحی و فکری آماده میکنند که به این عمل “پیشواز” میگویند.
رویت هلال ماه
در غروب روز آخر ماه شعبان، مردم به پشتبامها و بلندیها میروند تا هلال ماه رمضان را رؤیت کنند و با ذکر صلوات و دعا، ورود به این ماه را به یکدیگر تبریک میگویند.
پخت نانهای محلی
در آذربایجان غربی، یکی دو روز مانده به ماه رمضان، مردم روستاها فطیری به نام اپه درست میکنند که یک نوع نان محلی مغزدار است و از شیرینیهای مخصوص این ماه محسوب میشود.
سفرههای افطاری
سفرههای افطاری در آذربایجان با تنوع غذایی و تزیینات خاصی همراه است. سوپ یا آش، برنج و خورشتهای مختلف، پیشغذاهایی مانند فرنی، شیر برنج، انواع دلمه، کتلت، کوکو، سالاد، شیرینی ختایی، حلوا و خرما از جمله موادی هستند که در این سفرهها دیده میشوند. وجود خرما و نمک در سفره افطاری از ملزومات محسوب میشود، زیرا معتقدند افطاری حضرت علی (ع) با خرما آغاز میشد.
کیسهدوزی
در برخی روستاهای آذربایجان شرقی، مراسم “کیسهدوزی” در روزهای خاصی از ماه رمضان متداول است. زنان و دختران گرد هم آمده و هر خانواده برای خود کیسهای میدوزد. سپس مقداری پول در این کیسهها میگذارند و بر آن دعا خوانده و آن را تا سال دیگر نگه میدارند. این کیسه را برکت کیسهسی یا کیسه برکت نامیده و اعتقاد دارند بدین صورت هرگز دچار فقر و بیپولی نخواهند شد.
انتهای خبر/
