• امروز : جمعه, ۱۴ آذر , ۱۴۰۴
  • برابر با : Friday - 5 December - 2025
مدیرعامل مجمع میراث‌یاران گردشگری آذربایجان شرقی:

گردشگری مردمی، نسخه نجات تبریز تاریخی

  • کد خبر : 103523
  • ۲۲ تیر ۱۴۰۴ - ۲۳:۱۳
گردشگری مردمی، نسخه نجات تبریز تاریخی
نشست خبری مجمع میراث‌یاران گردشگری آذربایجان شرقی، با محوریت تشریح اقدامات فرهنگی، گردشگری و مرمتی این نهاد مردمی، روز یکشنبه ۲۲ تیرماه برگزار شد.

به گزارش خبرنگار سرویس اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «آناج»، نشست خبری مجمع میراث‌یاران گردشگری آذربایجان شرقی، با محوریت تشریح اقدامات فرهنگی، گردشگری و مرمتی این نهاد مردمی، روز یکشنبه ۲۲ تیرماه برگزار شد.

دانیال عبدالحسینی توفیقی، مدیرعامل این مجمع، با اشاره به ظرفیت‌های کم‌شناخته تبریز و ضرورت آگاه‌سازی عمومی، از برنامه‌های گسترده‌ای در حوزه میراث فرهنگی و توسعه پایدار گردشگری خبر داد.

توفیقی با بیان اینکه بازار تاریخی تبریز، به‌عنوان بزرگ‌ترین بازار سرپوشیده جهان، در خطر حذف از فهرست جهانی یونسکو قرار دارد، نسبت به پیامدهای دخالت‌های غیرکارشناسی از جمله گازکشی هشدار داد و خواستار نظارت و مداخله مسئولانه نهادهای ذی‌ربط شد.

وی به وضعیت مجموعه تاریخی حسن‌پادشاه، مسجد کبود تبریز و خانه باغ کلانتر نیز اشاره کرد و افزود: این بناها که نمادهای شاخص تاریخ تبریز به‌شمار می‌روند، قربانی بی‌توجهی تاریخی، مرمت‌های نادرست یا سکوت مالکان حقوقی شده‌اند.

به گفته او، مسجد کبود که به “نگین فیروزه‌ای جهان اسلام” شهرت دارد، به موزه‌ای از شیوه‌های گوناگون مرمت تبدیل شده و اصالت خود را از دست داده است.

 

احیای آیین‌های سنتی و معرفی لایه‌های پنهان تبریز

در ادامه نشست، توفیقی از اجرای پروژه «تبریز پنهان» برای معرفی جاذبه‌های کمترشناخته شهر خبر داد؛ برنامه‌ای که در کنار اتوبوس‌های «تبریزگردی» با هدف آشنایی مردم بومی با میراث شهر اجرا می‌شود. وی گفت: «هدف اصلی ما، تقویت حس تعلق و هویت تاریخی در میان مردم تبریز است، نه فقط جذب گردشگر خارجی.»

وی همچنین به احیای آیین‌های سنتی چون «تکم‌گردانی» و اجرای رقص آذربایجانی اشاره کرد که از سوی مجمع احیا شده و بعدها به الگویی در سایر استان‌ها تبدیل شده‌اند.

از دیگر اقدامات این مجمع می‌توان به تهیه نقشه‌های QRدار گردشگری، تدوین نقشه گردشگری روستای کندوان، محور قره‌داغ، بازار و بافت تاریخی تبریز و صوفیان اشاره کرد.

وی افزود: در ایام نوروز، طرح‌های فرهنگی چون «یک روز بدون اینترنت» و برنامه «چهارشنبه‌ها با موزه» اجرا شدند که طی آن، بازدید رایگان از ۲۶ موزه با حضور اساتید تخصصی برگزار شد.

 

آموزش، فرهنگ‌سازی و گسترش شبکه دفاتر استانی

مدیرعامل مجمع میراث‌یاران با تأکید بر نقش آموزش در حفاظت از میراث فرهنگی، از اجرای طرح ملی «من یک میراث‌یار هستم» ویژه دانش‌آموزان و دانشجویان خبر داد. همچنین، کارگاه‌هایی در حوزه نقشه‌شناسی، فولکلورشناسی، ادبیات آذربایجانی و شناخت گیاهان سنتی نیز برگزار شده‌اند.

به گفته توفیقی، مجمع در ۱۶ شهرستان از جمله اهر، مرند، شبستر، ملکان، عجب‌شیر، بناب، میانه، اسکو، سراب، آذرشهر و دو بخش صوفیان و خاروانا دفتر فعال دارد و برنامه‌ریزی برای توسعه دفاتر در استان‌های همجوار نیز در دستور کار است. وی افزود: این دفاتر نقش واسط میان مردم، فعالان صنایع‌دستی و دستگاه‌های دولتی را ایفا می‌کنند.

وی در ادامه از تدوین نخستین کتابچه گردشگری کودک به دو زبان و راه‌اندازی مرکز گردشگری کودک با همکاری شهرداری خبر داد که در آن بازی‌های فکری و محتوای مناسب برای آشنایی کودکان با جاذبه‌های گردشگری ارائه می‌شود.

 

صنایع‌دستی در مسیر احیا؛ از ممقان‌دوزی تا سوزن‌دوزی

توفیقی با ابراز تأسف از وضعیت ممقان‌دوزی، که علی‌رغم ثبت ملی به نام شهر ممقان، در حال فراموشی است، خواستار توجه بیشتر به صنایع‌دستی و حمایت از هنرمندان نوپا شد.

وی از اجرای طرح‌هایی برای معرفی و آموزش صنایع فراموش‌شده‌ای چون سوزن‌دوزی خبر داد و افزود: حمایت مجمع از حضور فعالان در نمایشگاه‌ها و ارائه خدمات جانبی در این زمینه، گامی مهم در احیای این ظرفیت‌هاست.

 

اتوبوس‌های گردشگری تبریز؛ الگوبرداری از تجربه جهانی

مجمع میراث‌یاران طی دو سال گذشته مسئولیت اجرای پروژه اتوبوس‌های تبریزگردی را برعهده داشته که به‌سبک کشورهای توریست‌پذیر اجرا شده است.

وی با اشاره به فعالیت افتخاری راهنمایان گردشگری در این پروژه، اعلام کرد: هیچ‌گونه هزینه‌ای از شهروندان دریافت نمی‌شود و هدف اصلی، ارتقای آگاهی عمومی نسبت به هویت تاریخی تبریز است.

 

مشارکت جوانان؛ سرمایه اصلی مجمع

مجمع میراث‌یاران با ۱۱۲ عضو فعال، یکی از جوان‌ترین نهادهای مردم‌نهاد کشور است؛ بیش از ۸۰ درصد اعضا متولد دهه ۸۰ هستند و جوان‌ترین راهنمای مجمع متولد ۱۳۸۹ است.

به گفته توفیقی، تمام فعالیت‌های مجمع به‌صورت داوطلبانه انجام می‌شود و منابع مالی آن از طریق کمک‌های شخصی اعضا و حمایت‌های محدود ادارات محلی تأمین می‌گردد.

وی همچنین از طراحی کارت هوشمند گردشگری و برقراری ارتباط با نهادهای مدنی کشورهای آذربایجان، عراق، تاجیکستان و ازبکستان در راستای گسترش تعاملات بین‌المللی خبر داد.

 

هشدار نسبت به بی‌توجهی مسئولان

توفیقی در پایان نشست با انتقاد از نگاه بخشی برخی نهادها، بر ضرورت همکاری اداره اوقاف، شهرداری‌ها و سازمان‌های مرتبط با آثار تاریخی تأکید کرد و خواستار جدیت بیشتر رسانه‌ها در پوشش برنامه‌های فرهنگی شد.

وی افزود: مجموعه‌هایی چون امامزاده سیدحمزه، با قدمتی ۸۰۰ ساله، هم‌اکنون درگیر طرح‌هایی چون قبرستان‌سازی هستند که مغایر با جایگاه تاریخی آنهاست.

وی تأکید کرد که نگاه تخصصی، همراه با مشارکت اجتماعی و جوان‌گرایی، می‌تواند ضامن پویایی گردشگری و صیانت از میراث تاریخی آذربایجان شرقی باشد.

 

انتهای خبر/

لینک کوتاه : https://anaj.ir/?p=103523

برچسب ها

ثبت دیدگاه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.