• امروز : جمعه, ۱۴ آذر , ۱۴۰۴
  • برابر با : Friday - 5 December - 2025

نگاهی به حوادث آبان ۹۸/ روز تلخِ اطلاع‌رسانی

  • کد خبر : 551
  • ۲۴ آبان ۱۳۹۹ - ۱۸:۰۹
نگاهی به حوادث آبان ۹۸/ روز تلخِ اطلاع‌رسانی

گرانی غافلگیرکننده بنزین در آبان سال قبل و اعتراضات مردمی در این خصوص، حوادث تلخی را به بار آورد که تاکنون هیچ یک از مقصرین اصلی این ماجرا شناخته نشده‌اند.

گروه سیاسی آناج؛ شامگاه ۲۳ آبان‌ماه سال گذشته بود که خبر فوری افزایش نرخ بنزین به تیتر یک رسانه‌ها تبدیل شد. از ساعت ۲۴ روز جمعه، قیمت بنزین به یکباره و بدون اطلاع قبلی، سه برابر شد و نرخ بنزین سهمیه‌ای نیز ۵۰ درصد افزایش یافت.

تلفات بی سابقه پس از اعتراضات علیه دولت سازندگی

این خبر کافی بود تا احساسات میلیون ها ایرانی جریحه دار شده و از روز شنبه اعتراضات، نسبت به این تصمیم خلق الساعه آغاز گردد. اعتراضاتی که در ساعات ابتدایی به صورت مسالمت آمیز برگزار شد اما رفته رفته با افزایش میزان خشم مردم از عدم شفافیت و پاسخگویی صریح مسئولان در قبال تصمیم اتخاذ شده و از طرف دیگر با ورود عناصر فرصت طلب و اغتشاشگر، که صحنه را مساعد برای انجام عملیات خرابکارانه میدیدند، اعتراضات مسالمت آمیز به حوادث تلخ و ناگواری تبدیل شد.

طبق اظهارات پزشکی قانونی کشور که ماه ها بعد منتشر گردید، حدود ۲۳۰ نفر از هموطنانمان در حوادث آبان ماه جان خود را از دست دادند. این حجم از تلفات تقریبا پس از ماجرای اعتراضات مردمی در اوایل سال ۷۰ علیه سیاست های اقتصادی دولت مرحوم هاشمی بی سابقه بود.

خنده‌های روحانی و خشم بیشتر مردم/ ادعایی که رد شد

یک سال از حوادث تلخ آن روزها میگذرد و تاکنون هیچ یک از مسئولان دولتی، به عنوان متولی اصلی اتفاقات سال قبل، توضیح جدی و قابل باوری درباره نحوه اطلاع‌رسانی افزایش نزخ بنزین ارائه نداده‌اند. تامل‌برانگیزترین اظهارات در خصوص گرانی بنزین و حوادث پس از آن توسط رئیس جمهور در سفر به آذربایجان شرقی بود.

روحانی در جلسه پایانی خود که به صورت زنده از تلویزیون پخش میشد، بدون هیچ واکنشی به تصمیم دولت در افزایش ناگهانی و نابخردانه بنزین، طی اظهاراتی تعجب آور و البته با خنده‌هایی ناراحت کننده، گفت: «در ماجرای بنزین، من هم مانند همه مردم، صبح جمعه از گرانی باخبر شدم!»

این اظهارات نیز با واکنش تند مردم همراه بود و بسیاری از تحلیلگران یکی از علل ناامیدی مردم از روحانی را همین اظهارات میدانند. هرچند ادعای روحانی بعدها به صورت جسته و گریخته توسط وزارت کشور رد و عنوان شد که رئیس جمهور از گرانی و زمان اجرای دقیق طرح، اطلاع داشته است.

دور زدن نمایندگان مجلس/ نحوه اجرای طرح با آنچه گفته‌ شد متفاوت بود!

نکته مهم در این موضوع، نقش سران سه قوه در طرح مذکور بود. آنچنان که عنوان شد، هیئت دولت این طرح را بدون نظر نمایندگان مجلس و تنها با تصمیم روسای سه قوه به تصویب و اجرا درآورد. یکی از اصلی ترین توجیهات دولت در ماجرای گرانی بنزین، امضای روسای سه قوه بود که این موضوع نیز بعدها توسط رئیس قوه قضاییه رد شد و او عنوان کرد که طرح افزایش قیمت بنزین با آنچه به اجرا درآمد تفاوت بسیاری داشت.

دلایل اصلی اعتراض مردم

بسیاری از معترضان در سخنان خود، عدم اطلاع رسانی کافی، اجرای شبانه، عدم توضیح برای دلایل این طرح، نامعلوم بودن وضعیت اقتصادی پس از افزایش قیمت بنزین، سهمیه های ناعادلانه و ناکافی، عدم شفافیت و صداقت بین مردم و مسئولان و همچنین بی تدبیری دولت در نوع اجرای طرح را دلیل افزایش قیمت میدانستند.

به هرحال بیش از یک سال از این واقعه سپری میشود و متاسفانه تاکنون هیچ کس مسئولیت بی تدبیری های انجام گرفته در اطلاع‌رسانی طرح و اجرای گرانی بنزین را برعهده نگرفته است و این موضوع اکنون یکی از اصلی ترین مطالبات مردمی است.

علاوه بر مطالب بالا، سو استفاده رسانه‌های بیگانه و دشمنان قسم خورده جمهوری اسلامی نیز در این ماجرا به نوبه خود قابل توجه بود. این رسانه ها با شروع اعتراضات و با مساعد دیدن شرایط برای ضربه به انقلاب، خط خبری خود را به ماجرای گرانی بنزین متمرکز نموده و ماه ها پس از آن نیز، با طرفندهای رسانه‌ای سعی در تهییج مردم داشتند. آمارهای فضایی کشته ها یکی از موضوعاتی بود که رسانه های بیگانه بر آن مانور میدادند.

شاید بتوان ماجرای گرانی بنزین و حوادث پس از آن را به عنوان یکی از چالش برانگیز ترین اتفاقات چندسال اخیر دانست. طرحی که به گفته کارشناسان، لازم اجرا بود اما با تدابیر بسیار بد، موجب جریحه دار کردن احساسات مردم شد و موضوعی که میتوانست به راحتی و با کمترین تبعات اجرا شود، به بدترین شکل ممکن و با بیشترین هزینه مادی و معنوی به اجرا درآمد.

انتهای پیام/

لینک کوتاه : https://anaj.ir/?p=551

ثبت دیدگاه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.